bemutatkozás

Ez a honlap Béres-Molnár Gergely bejegyzett könyvvizsgáló és adószakértő, valamint az E-AUDIT Könyvvizsgáló, Adó- és Közgazdasági Tanácsadó Kft. tevékenységét hivatott bemutatni.
Két fontos célt követünk. Az egyik, hogy segítsük ügyfeleink munkáját, rávilágítva a gazdálkodásban rejlő lehetőségekre, a másik, hogy biztosítsuk a tulajdonosi elvárásoknak és az állami szabályozásnak megfelelő gazdasági környezetet. Ilyen feladatok a szabályoknak megfelelő könyvelés, a beszámoló készítés a törvényeknek megfelelő adózás, továbbá a könyvvizsgálat, mely a tulajdonosok, az ügyvezetés és a nyilvánosság részére ad információkat a vállalkozás tevékenységéről, méreteiről és annak értékéről. Az E-AUDIT Kft. könyvvizsgálattal, adótanácsadással és az üzleti adminisztráció megszervezésével foglalkozik elsősorban.
A cégnévben szerelő „E” betű a több szempontból is jellemezi vállalkozásunkat. Az „E” betű elsősorban az elektronikus eszközök felhasználására utal, de több olyan szó van, mely kapcsolatban van a munkamódszerünkkel. Például: egyszerű, etikus, eredményes, vagy angolul effective.
Az elektronikus eszközök használatával

  • a megbízó adatszolgáltatási feladatait részben átvállaljuk, felhasználjuk a nyilvános adatbázisokban lévő adatokat, információkat,

  • a könyvelés adatállományait elektronikusan átvesszük és feldolgozzuk, annak érdekében, hogy szinte teljes áttekintésünk legyen a vizsgált vállalat könyveléséről,

  • a feldolgozott adatállományokat a tulajdonosok, illetve a management részére könnyen felhasználható formában visszaküldjük, ha ezt igénylik,

  • a cég dokumentumait elsősorban elektronikus formában rögzítjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Aktuális

Adóváltozások Gyakorlatilag minden megváltozott az adózásban. Új adónemeket lehet választani és új adónemeket kell alkalmazni. A változás örök, de az adórendszerben fontos lenne a stabilitás. Mint egy konferencián elhangzott, Cipruson az elmúlt 25 évben nem változott érdemben a társasági adó rendszer. Irígylésre méltó helyzet.

Új adók: KIVA és KATA Decemberben megindulhat a számolás, hogy érdemes-e átlápni a kisadózó vállalkozások tételes adója illetve a kisvállalati adó hatálya alá. Első ránézésre szimpatikusak ezek az új adók, de azért vannak korlátaik. Mindkettő pénzforgalmi típusú adó, ezt meg kell szokniuk az adózóknak és a könyvelőknek. Gyakorlatilag, ha egy cégnek nincsenek nagy kintlevőségei, nem válik szét időben a teljesítés és a befolyó ellenérték, nem biztos hogy érdemes változtatni. A különböző kalkulátorok a vállalkozások tulajdonosainál maradó pénzt számszerűsíteik az adott feltételrendszer szerint. Esetenként vannak más szempontok is. A KATA korlátja 6 millió Ft. Ez csak egy preferált rétegnek lehet megfelelő. A KATA jó lehet a másodállásban vállalkozóknak, ahol nem várható magas árbevétel.

A KIVA már más, mert ennek a felső határa 500 millió Ft. Ha eltekintünk a nagymértékű kintlevőségektől, vagy feltételezzük annak állandó voltát, akkor az eredmény hasonló a társasági adóhoz. A lényeg az, hogy csak akkor kell az ÁFÁ-t mefizetni, amikor azt a vevő átutalta. A vevő is akkor vonhatja le a kifizetett számlában lévő összeget. Gyakorlati üzenet: ha nem fizetnek ki egy számlát, akkor nincs adózási kényszer. Van helyettte gazdasági kényszer, hiszen az elvégzett munkát nem fizeti ki a vevő. Az a vállalkozás, aki nem kapott bevételt, nem tud fizetni a szállítónak, így senki sem jut előre, de a költségvetés elvben nem fizet rá.

Pár szót az EVÁ-ról. Az EVA a maga 37 %-os mértékű adójával eléggé elgondolkoztató. Nem minden vállalkozásnak ÁFÁ-s bevétele, és a költségszint is befolyásoló tényező. Vállallati átvilágításoknál néha lehet találkozni olyan EVÁ-s cégekkel (szolgáltatókkal), akik majdnem elérik az adóalanyiságuk felső határát, és költségük csak az iparűzési adó. Ilyen esetben mellékfoglalkozású vállalkozókról lehet szó, stabil jövedelemkivéttel. Az EVA körábbi előnye megszűnt a 37 %-os adóval. Érdemes kilépni az EVÁ-ból, ha egy cég fejleszt vagy pályázatokon akar indulni. A jelnlegi tendencia az, hogy csökkennek a bevételek és növekednek a költségek, tehát megfontolandó a kilépés az EVÁ-ból.

A társasági adó és a kisvállalti adó szerinti adózásban a kisvállalati adó általában a kedvezőbb,de az eltérés - leszámítva extrém esetket - nem jelentős.

Mindenesetre érdemes a EVA-TAO-KIVA kalkulátort megnézni, mely a kalkulátorok között található.

 

english 

I am Gergely Béres-Molnár. I live in Budapest. I am a professional engaged in auditing company financial statements and solving the tax problems of companies and other organisations. I am a forensic expert in the field of bookkeeping, audit and taxation. By offering audit, tax and business consulting services, I have two important aims. First of all, I wish to help the work of all my clients to exploit their market potential, secondly I help to analyse and influence the economic environment based on the shareholders' requirements.

TAX It is not easy to find our way in the complex world of the taxation. There are a lot of problematic type of taxes, like personal income tax, value added tax, corporate and dividend tax, and so on. The problem is that taxation divides the income of the company into two parts; one part goes to the Budget of the Hungarian State, the other remains in the hands of the holders of the venture. Tax rules are mostly in the interest of the State. It happens that the State wants the money sooner than it would be disposable by the venture. Tax has to be paid, but it matters how much. How is it worth for us to pay taxes? My task is to find the answer for this.

AUDIT Auditing means the examination of authenticity of corporate accounts prepared for certain companies. Its aim is to help the owners, the management, lenders and potential investors to bring the right business decisions based on realistic and reliable information and to be able to manage the economic- financial situation of the venture. For this an important requirement is that the auditor is not depending from the venture so that an impartial opinion can be formed. In Hungary and in the European Union auditing and the activity of auditors are strictly regulated by laws, EU community rules and directives. The work of auditors and the procedures are defined by and must be in compliance with auditing standards, which in Hungary are set up by the Hungarian Auditing Chamber based on international standards (IAS, US GAAP).

BUSINESS CONSULTING Business consultancy services include due diligence of an operating company, preparation of the company plans (budget) and economic advisory concerning the market position of the company or to work out and accomplish a project. I gained expertise also in the transformation (merge, demerge) of the companies. From the North European region I have worked for two Norvegian companies in Hungary and I also audited a Hungarian subsidiary of a Swedish company. I am engaged with companies, subsidiaries from the following countries: USA, Netherlands, Belgium, Austria and Ireland.

Contact: E-AUDIT Ltd.
Address: H-1114 Budapest
Hamzsabégi út 38-40. A.
Phone/Fax: +36-1-878-1541
Mobile: +36-30-600-9396
E-mail:
info@bmolnar.hu
Web:
www.bmolnar.hu,